FotoKids

By: Super Mom

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 23-Sep-2008 12:58 Email | Share | | Bookmark
Fotokids Gathering (Sana Sini Column | Pa&Ma Aug 2008)


Salam, ini merupakan sisipan berkenaan dengan aktiviti gathering tersebut yang diterbitkan dalam majalah Pa&Ma keluaran bulan Ogos 2008.

Untuk cerita penuh, sila klik di sini

Dalam perancangan, aktiviti Fotokids akan diadakan dari semasa ke semasa. Selain itu, informasi berkaitan juga ada dikongsikan bersama, cthnya tips mengfotografikan detik-detik penting anak-anak, khususnya untuk ibu bapa yang berkongsi perkembangan anak-anak melalui laman Fotopages.

Ceriakan Dirimu,
Siti Ruzaimah Ghazali
Co-Madam Organiser
Fotokids Gathering 2008
Taman Tasik Titiwangsa


Monday, 22-Sep-2008 02:36 Email | Share | | Bookmark
ABC Kids Photography Tips (Taking Great Photos of Your Child)

Raya nih for sure ramai yg akan pulang beraya membawa bersama camera & video cam. Di sini, saya ingin berkongsi tips bagaimana merakamkan aksi anak-anak anda dan mendapatkan gambar yang hebat.

Quote:
Children are naturally photogenic. Ive worked in studios and children are so easy to photograph. What I hear from parents is that they dont think that their kids are that easy to photograph. Thats only because they dont know some basic tips.

1. Young children especially infants take beautiful photos while they are asleep. Keep the light natural avoid flash if at all possible. Keep the image tight on the child and crop out distractions. For infants when theyre awake youre better off having another person in image, it gives the child someone to interact with and you can crop the shot to keep the other person out of the image or you can keep the adultand child in the photo.

2. Toddlers look best when they dont know that youre taking their photo. Candid shots are the way to go for this age group. Keep your camera handy and when they start doing something cute snap the photo quick. Remember your child doesnt have to be looking directly into the camera to take a great photo. Dont ever say to the toddler, Oh how cute, now look here. It wont happen.

3. Children ages 4 plus are really good at sitting for photos. But if youre going to dress them up make sure that they are comfortable and dont put them in some outfit they hate, it will show in the image. Crop tight on your subject, keep the light natural, and if youre using a toy to get their attention make sure that it makes them laugh and doesnt scare them. (I learned that lesson the hard way.)

4. Older children are really good at dressing up for photos. The hardest thing will be getting a natural smile from them. Say, cheese is a sure fire way to get a fake smile. Most of us learned young to smile automatically at that cue. Here you have to get silly. One time I was working with a young boy and his older sister. She was a natural smiler and loved being dressed up. He was not happy and kept pulling at his tie. His mother straightened it for the tenth time. I posed them and addressed the young boy I said, Now on the count of three I want you to say, I hate this tie! His sister smiled surprised at what I said, and he grinned. I took the photo. He then screamed, I hate this tie! Again both smiled wide and I took a second photo. The images turned out beautiful.

I hope these tips help you to take better photos of your child. With a little practice and a few tips youll see better family photos immediately.
Source: Kelly Paal at here


Selamat Mencuba, dan untuk pertanyaan lanjut, sila ajukan kepada saya. Jika ada sbrg tips tambahan utk dikongsi, silakanlah.


Friday, 1-Aug-2008 05:11 Email | Share | | Bookmark
Mini Picnic (20 Jul '08 | Shah Alam)

 

Salam,

We had a greattttt time there. Thanks to Norli n co sudi dtg & join us. Food superlicious dengan angin sepoi bahasa. Xtvt menyeronokkan, handled by Teacher Sarah & Teacher Ivy from SRI College (own by Smart Readers). It was fun & enjoyable. The kids x rimas lah panas ker, berfeluh ker.. sebab cuaca cerah tapi berangin di situ.

More xtvt like dis will b organize in d future, drop me your name, contact number, kids name, age n gender in case xtvt yg bersesuaian dpt d sertai oleh u & ur kids....... k, take care all

Salam Ceria,
Siti Ruzaimah


Tuesday, 15-Jul-2008 06:02 Email | Share | | Bookmark
Invitation: Mini Picnic@Shah Alam (Early Child Development Xtvt)

mini picnic@shah alam

Tarikh: 19 Julai 2008 Sabtu 10 pagi
Tempat: Taman Permainan Kanak-kanak Tasik Shah Alam (dekat round about kat Mc D Shah Alam tuh)
Aktiviti Kendalian: Sarah Syakirah (Child Development, Kolej Sri)

Activities to test Gross motor skills and fine motor skills for each age

3 years old
brushing teeth/ button unbutton
wash and dry hand
using spoon to feed
kick big ball with one foot
jump one place
walk up and downstairs

5 years old
use fork and knife to eat
draw a person
colour in line
walk backwards heel to toe
bend to touch toe
jump and hop

7 years old
draw with details
write using pencil short sentences
tie own shoes
catch tennis ball
walk across beam

parents to bring [pls refer to your child's age]
toothbrush,cup, toothpaste
jacket with button
big ball
fork knife spoon[for children]
shoe
tennis ball

Kepada yang tak biasa area Shah Alam, sila click di sini utk panduan directory.

Untuk keterangan lanjut dan confirm kan kehadiran, sila hubungi Siti (017 211 2517) atau Norli (019 371 2416). Marilah sama-sama meramaikan ye.

Ceriakan Harimu
Siti Ruzaimah


Sunday, 18-May-2008 01:04 Email | Share | | Bookmark
FP Kids Gathering 2008 (The Day! |Titiwangsa KL)

registration time
dewi anna (center) sdg melayan peminat kek fotonya
hadif w dd nya, kusyuk membaca majalah
View all 38 photos...

Salam & Hi!

Pertamanya, saya nak ucapkan jutaan terima kasih kepada tenaga kerja gathering kali ini yang bertungkus lumus memastikan ianya berjalan lancar. Norli, Dewi Anna, Noni Nadiah, dan Julie. Terima kasih yang tidak terhingga kepada penaja hamper dan gift pack, ASTRO, Karang Kraf, dan Nestle. Terima kasih tiada penghujungnya kepada team photographer yang amat-amat berbakat daripada Photo School Forum. Dan terima kasih tida terbalas kepada semua yang menjayakan event kali ini, terutamanya, para peserta, ibu & ayah yg sudi membawa anak-anak dan keluarga ke event ini dan sama-sama turun padang walaupun ada ketikanya cuaca panas sampai berpeluh-peluh, but the show goes on unexpectedly, really great. Walaupun gathering ini pada mulanya khusus utk parents dpd komuniti Fotopages, namun, ramai juga yang bukan dpd komuniti ini, yang hadir memeriahkan xtvt. Terima kasih semua...... jasa baik anda tidak terbalas....

Saya tiba dilokasi jam 7 pagi, membuat beberapa persiapan awal. Banner digantungkan, tikar d bentangkan, dan beristirehat ditemani nyamuk (huhu) sementara menanti ketibaan yang lain. Ananamri dan rakan daripada Photo School (PS) Forum menjadi di antara yang pertama tiba tepat jam 8 pagi. Disertai oleh Dewi Anna (CREW) bersama kotak kek besar, cup cakes dan peralatannya dan Azila daripada komuniti FP. Majlis dimulakan pada jam 8.30 pagi dengan sesi pendaftaran setelah beberapa keluarga telah mula sampai ke lokasi kejadian. Terima kasih kepada Azila kerana sudi jadi bidan terjun menjadi CREW of d day.

Sesi pendaftaran berjalan lancar, setiap keluarga mendapat gift pack tajaan ASTRO dan Karangkraf yang mengandungi majalah-majalah seperti Intrend, Rapi, Nur, Keluarga, Pa&Ma, Rasa dan Impiana, dan kebanyakan family telahpun kenal d antara satu sama lain, ada yg dah setup port masing-masing kat suatu sudut yg di pilih. Yg tak berapa kenal tuh, rasanya dah dpt get along w d others.. Norli tiba dengan rombongannya bersama peralatan yang banyak. Kanopi didirikan, balang air oren free flow d bancuhkan, makanan disusunkan d atas tikar pot luck, dan pengumuman utk majlis dimulakan dibuat. Thanks to Pie (Norli's hubby aka Papa Wana) kerana sudi menjadi MC or d day dan membuatkan ramai yg geli hati dgn bicaranya..

Sarapan pagi pot luck dimulakan pada sekitar jam 9.30 pagi, dan aktiviti pertama dimulakan pada jam 9.45 pagi, iaitu Mewarna Sempena Hari Ibu. Disertai oleh Mendekorasi Cup Cake bersama Chef Dei Anna pada jam 10.20 pagi, dan Story Telling pada jam 10.45 pagi. Kelihatan bukan sahaja kanak-kanak yang bergembira dengan xtvt tersebut, mamanya pon sama! huhu... Kemudian xtvt bebas dan bergambar sementara menunggu keputusan pemenang, xtvt tersebut menjadi lebih meriah dengan kehadiran 2 org petugas DBKL berkuda ke lokasi kejadian. Wah! sungguh excited para photographers, ibu & ayah dan anak-anak melihat kuda-kuda tersebut. Ada kids yang menangis, ada yang terpegun.. Semua tak lepaskan peluang merakamkan detik tersebut.

Pengumuman pemenang dibuat pada jam 11 pagi, Mewarna di menangi oleh Aiman (sila betulkan saya ye Ibu Aiman kalau salah ejaan nama anaknye ye), Dekorasi Cup Cake oleh Ain, dan Penghayatan Story Telling oleh Hani. Tahniah kepada para pemenang! Hadiah hamper ditaja oleh Nestle, dan medal oleh CREW xtvt ini.

Disertai oleh upacara memotong kek BESAR berphoto yang ditaja oleh Chef Dewi Anna dan sesi menyanyikan lagu untuk bday boy, girl, mom & dad yg bday jatuh bulan Mei... Sesi memotong kek jadi gamat kejap, disebabkan masing2 nak memotong bahagian yang ada wajah anak masing2. hehe. Thanks to Zaireen kerana sudi menjadi pemotong kek yeah... Ada gaya tersendiri lah! Keknya sungguh lazat, untuk tempahan, silalah hubungi Dewi Anna http://bake-freshly.blogspot.com/.

Kemudian, xtvt terakhir sebelum bersurai, sesi bergambar kumpulan ramai-ramai bersama Pasukan Berkuda DBKL. Meriah jugak! Thanks akak & abang dpd pasukan tersebut kerana sudi melayan kitorg....

Kemudian, sesi mentapau makanan dan mengemas kawasan. Kelihatan ramai yang bergambar buat kali terakhir sebelum berangkat pulang. Ada yang bergambar dengan banner juga. hehe.

Kami, CREW FP Kids Gathering 2008 mengharapkan agar semua menikmati gathering kali ini dan halalkan apa yang terkurang ye.. Kami akan cuba memperbaiki apa yang boleh utk panduan CREW xtvt seterusnya d masa depan, insya-Allah.

Gambar-gambar dah d upload, dan akan ditambah lagi secepat mungkin. Sesiapa yang dah upload, n nak share kan d link, drop ur comment herewith taw.... Gambar-gambar edited dpd my collection akan diletakkan disebuah portal untuk memudahkan ibu & ayah sekalian download nya dengan pantas bagi menggantikan sistem pengedaran CD. Latest info nanti akan dimaklumkan ye.

Dikesempatan ini juga, saya ingin mengucapkan trillion thanks to my hubby, thanks for your understanding, thanks for everything, this is the best Mom's Day gift for me. Ramai yang tak tahu, saya sebenarnya kena high fever pd Jumaat 16hb tuh, berleretan hingga ke semalam d Titiwangsa. Diikutkan, memang dah tak selesa dah badan nih. Tapi, mind dah set to be strong and I fought it back! Alhamdulillah, tiada kejadian yang tidak diingini dan semua berjalan lancar.... Hari ini hari untuk makan ubat, ikut nasihat doktor dan doktor hatiku.. huhu.

Link dpd PS Forum Photographer Group
1. mashelmynizar
2. syahrail
3. Mas Suzie
4. tasya
5. sanirahman
6. desired_use
7. chrome76
8. adikcomelx
9. ananamri
*List will be updated once I get the info from the photog team

Untuk mendownload gambar-gambar original size dpd camera organizing team, please check your email. Siapa yang tak dapat email, sila emailkan pertanyaan kepada saya; siti_ruzaimah@yahoo.com

Some of Participants List

http://Ladyct.fotopages.com
http://shafieza.fotopages.com/
http://annadi.fotopages.com/
http://tazatoza.fotopages.com
http://mamafarhan.fotopages.com
http://ainaaini.fotopages.com/
http://intanaziela.fotopages.com
http://indahwinx.fotopages.com
http://nuryz78.fotopages.com
http://mumof2.fotopages.com
http://mimiezazellin.fotopages.com
http://favr3.fotopages.com/
http://rilgis.fotopages.com/
http://lobaloba.fotopages.com/
http://hirdajane.fotopages.com/
http://zaireenzulkapli.fotopages.com/
http://chemticha.fotopages.com/
http://realduocapture.fotopages.com/
http://mas-suzie.fotopages.com/
http://lieyalatif.fotopages.com/
http://ashadieeyah.fotopages.com/
http://eija28.fotopages.com/
http://adamdanishhaikal.fotopages.com/
http://raisyam.fotopages.com/
http://onniesham.fotopages.com/
http://rooneyiskandar.fotopages.com/
http://justsnapshots.fotopages.com/
http://ladyanne.fotopages.com/
http://adikcomelx.fotopages.com/
http://nazlieyyant.fotopages.com
http://juhasni.fotopages.com/

K, take care n jumpa lagi di lain masa.

Salam Ceria,
Siti Ruzaimah.


[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net